maandag 12 februari 2018

Heb jij jezelf ooit een doel gesteld? En gehaald?

Toen je begon was je vast enorm gemotiveerd. Daarna verstreek de tijd, dag na dag en toen? Heb je het gehaald? Waarom wel of niet?

Omdenken 
Wij mensen zoeken van nature naar zekerheid en controle. Wat bekend is, is goed. Maar om iets nieuws te willen leren moeten we het onbekende opzoeken. De onzekerheid. En fouten durven maken.
Wat onbekend is, geeft ook nieuwe mogelijkheden. Hoe spannend en aantrekkelijk is dat!  Dus draai het om. Geen dag in ons leven is hetzelfde. We doen niets anders dan veranderen, iedere dag weer. Dus eigenlijk is het niet het onbekende maar het nieuwe opzoeken.

Focus
En waar ligt je focus, op het negatieve? ‘Ik heb pijn aan mijn knie, zie je wel nu kan ik weer niet sporten’ of focus je op het positieve? Wat je geleerd hebt van de pijn aan je knie? Focus jij je op wat anders, waardoor je gedrag al heel subtiel verandert omdat je iets nieuws leert?

Visualiseer
Wie ben je als je dit doel bereikt hebt? Hoe ziet dat eruit? Hoe voelt dat? Je hebt geen grip op alles wat buiten jezelf ligt maar wel op je innerlijke drijfveren. Komen je inspiratie, passie en motivatie van binnenuit? Dan is alles wat buiten je ligt een mogelijkheid.

Begin morgen
Pas als je weet welke stap je morgen als eerste moet nemen, bereik je je doel. Weet je niet wat je morgen moet doen? Dan is je doel nog te ver, te weinig concreet of misschien toch niet van jezelf? Hak je doel in stukjes, maak een plan, vier je succes als je een stap hebt gehaald, stuur bij, reflecteer, evalueer, maak fouten en leer.

Plezier
Niets is altijd leuk. Soms is het afzien en doorbijten. En toch is plezier een goede toetssteen voor succes. Plezier door kleine successen. Plezier door het delen, samen successen vieren en samen afzien. Omdat je weet waarvoor je het doet.

Roger Federer traint iedere dag 120 backhand slagen met als doel de beste van de wereld te worden. Niemand traint harder en ziet meer af met alle blessures en tegenslagen, dan Sven Kramer met als doel de derde maal Goud op de 5 kilometer. Zonder afzien maar ook zonder plezier kunnen deze mannen niet al zo lang een goed resultaat neerzetten.

Tenslotte
Doelen stellen doet iedereen maar alleen als je het echt intrinsiek wil en gelooft, als je het zo concreet maakt dat je er morgen mee kan beginnen dan ga je het halen. Hoeveel boeken, schema’s, modellen en begeleiding je ook hebt. Een winnaar ben je uiteindelijk alleen zelf van binnenuit en pas na een ontelbaar aantal uren.

Mijn doel:

In 2014 nam ik mij voor om een zes kilometer borstcrawl race te zwemmen. In een half jaar tijd heb ik de techniek geleerd, iedere dag getraind, mijn doel uitgesproken zodat ik niet meer terug kon. Het was een eenzame training. Ik heb afgezien en veel plezier gehad. Iedere ochtend om zeven uur, bij het eerst daglicht dook ik in de zee om twee uur lang te zwemmen voordat mijn werkdag begon. Met om mij heen vissen en zeeleven, de stilte en een rustige flow. Het was zwaar en het was fantastisch.
Ik heb het gehaald en ik ben er reuze trots op. Vooral om wie ik nu ben; een betere topsport coach en begeleider van jonge talenten.

« blog